CroppedImage

- Alle trodde jeg var ei jente.

Luca er født i jentekropp, men forteller om seg selv at hun egentlig er mann, en transmann. Læreboka spør elevene om hva vi kan lære av Luca, uten å komme med noen form for nyanseringer, undring eller problematiseringer.

Hva lærer barna og barnebarna våre om kjønn i grunnskolen? Det kan være så ymse, men i denne læreboka blir alle elevene oppfordret til å lære av tre personer som forteller sin historie, blant annet om å være transmann og ikke-binær - altså verken mann eller kvinne.

Historiene til de tre befinner seg i Aschehougs lærebok i Samfunnsfag for 5. trinn i grunnskolen, altså barn som er 10-11 år gamle.

Luca kaller seg for transmann, mens August definerer seg som ikke-binær.

Klikk på linken ovenfor og les historien til Luca. Han har i flere år har vært ansatt i Foreningen FRI. Også de to andre er nært knyttet til Foreningen Fri, ja, en av dem er ansatt i FRI.

Når man blir klar over at en av de tre hovedforfatterne av læreboka tidligere har vært nestleder i Foreningen FRI, skjønner man at det sannsynligvis eksisterer tette bånd mellom Foreningen FRI og noen av (alle?) skolebokforlagene.